Inntaksreglement for Trondheim Toppidrettsgymnas

1. Generelle bestemmelser  

  • Trondheim Toppidrettsgymnas er godkjent i henhold til Privatskolelovens kapittel 2 § 2-1 d ”særskilt tilrettelagd videregåande opplæring i kombinasjon med toppidrett”. 
  • Skolen har hele landet som inntaksområde, jfr. Privatskolelovens kapittel 3, jamfør § 3-1. Studieretningen er toppidrett med studiespesialisering.
  • TTIG er åpen for alle som har rett til inntak i offentlig skole. Søkere må ha fullført grunnskole eller tilsvarende. Skolen vil prioritere søkere med rett til videregående opplæring (opplæringslova § 3-1).   
  • Voksne uten rett til videregående opplæring har ikke rett til skoleplass. Ellers gjeld opplæringslova § 4A-3.
  • Alle elever som søker ved TTIG og får tildelt skoleplass forplikter seg til selv å inngå og dekke en individuell forsikring. Denne individuelle forsikringen skal sikre elevene så rask og adekvat behandling som mulig dersom skadesituasjoner oppstår. Dette kan for eksempel være individuell forsikring gjennom Idrettens Helsesenter eller en tilsvarende forsikring som dekker det samme formålet. Det vil si en forsikring som er over grunnforsikringen, og gir forsikringstakeren særrettigheter når det gjelder behandling til fysioterapeut, lege, osv. Dette kan for eksempel gjøres gjennom egen klubb. Denne individuelle forsikringen skal være iverksatt fra og med 1. august det året eleven starter ved TTIG.
  • Søknad sendes via søknadsskjemaet på nettsiden: ttig.no. Vitnemål, attester og eget notat for egenvurdering kan lastes opp på samme side.
  • Søknadsfrist:1. mars hvert år. Søknader som kommer inn etter søknadsfristen, vil bli behandlet dersom det er ledig plass eller de vil bli plassert etter søkere som har søkt innen fristen.
  • Rektor organiserer inntaket og er ansvarlig for dette. Rektor står fritt til å organisere dette etter hensiktsmessighet. Det kan for eksempel være ved å nedsette en inntakskomite som består av trenere/lærere i de ulike idrettene TTIG tilbyr. I tillegg kan andre aktører kobles inn.
  • Søkerne må spesifisere hvilken idrett de søker inntak til.
  • Elever det ikke er plass til på skolen blir tilbudt å stå på venteliste. Venteliste settes opp i henhold til inntakskriteriene.
  • TTIG har blant annet idrettslige kriterier som ligger til grunn for inntak ved skolen.
    Disse er:
    a) Være idrettstalent i henhold til Olympiatoppens definisjon av dette: «»Idrettstalenter er de utøvere som på varierende alders- og prestasjonsnivåer driver omfattende kvalitetsutvikling gjennom en langsiktig progresjonsplan som normalt vil føre fram til internasjonalt toppidrettsnivå.»
    b) Av Olympiatoppens beskrivelse ovenfor fremgår det at inntak ved TTIG, vil fordre høy kompetanse i og forståelse av egen idrett, både når det gjelder trening, konkurranse og restitusjon.
    c) Vise til gode resultater i sin idrett.
    d) Ha forutsetninger for å kunne nå et internasjonalt nivå.
    e) Søkere må ha gode holdninger i forhold til egen idrett, samarbeidsevner med andre aktører i idretts- og skolesammenheng, fremvise Fair Play, osv.
  • Vedlagt søknaden til skolen skal det følge med attest/er fra én eller flere av følgende aktører:
    a) Trener
    b) Klubb
    c) Krets
    d) Landslag
    e) Eventuelt andre attester som beskriver elevens ferdigheter og kompetanse i idretten
    f) Attesten skal inneholde informasjon om: Idrettsresultater relatert til treningsmengde og alder. Kunne si noe om søkers langsiktige, idrettslige mål. Hvilken kunnskap har søkeren om hva som kreves for å få en god idrettslig utvikling (bli bedre i sin idrett)? Hvilken motivasjon og evne til å gjennomføre nok trening med god kvalitet har søker? Hvilken spisskompetanse har søker? Dersom det er lagidrett: Hvilken posisjon på banen har søker? I tillegg skal det sies noe om utøverens holdninger, samarbeidsevner og evner til Fair Play.
    g) Søker skal også legge ved et eget notat der det svares på følgende punkter:
  • Sin egen motivasjon for satsning og langsiktige idrettslige mål
  • Reflektere over hva som kreves for å bli god i sin idrett
  • Notatet skal være på cirka én halv til én A4-side.
  • Det holdes nødvendig dialog med aktuelle søkere i forbindelse med søknad til skolen og inntak. Det kan være av både skriftlig og muntlig karakter.
  • Følgende kriterier ligger til grunn for inntak ved TTIG:

2. Kjønnskvotering

Kjønnsfordelingen ved opptaket er 50/50. Skolen har plass til 90 elever. De idrettslige kriteriene foreligger i kulepunkt ovenfor. Inntaket av elever vil ha disse kriteriene som krav. Idrettslige kriterier kan medføre, at kjønnsfordelingen kan medføre ubalanse. Rektor og inntakskomiteen vil ha grundig vurdering knyttet til eventuelle slike tilfeller.

3. Attester

I forbindelse med søknad til skolen skal attester vedlegges.

  1. Søkere kan tas inn som elever etter attester.
  2. Dette forutsetter attester som viser at eleven innfrir på «idrettslige kriterier» i henhold til kulepunkt ovenfor. Dette fastsettes etter objektive kriterier og faglig skjønn basert på de opplysninger attesten/ene gir. Det vil si, at attester kan inngå som kriterium nummer to i søknadsprosessen.

4. Skolekarakterer

Alle karakterer fra grunnskolen blir lagt til grunn ved inntak på Vg1. Det forventes at snittet til de som skal starte ved skolen tilsvarer 3,5-4,0 i snitt. Dette forholdet gjelder også sett i relasjon til punkt 3 «Attester» overfor. Lavere snitt kan vurderes av rektor (inntakskomiteen) i særskilte tilfeller. Ellers vektlegges høyeste sum når det gjelder karakterpoeng i tilfeller der søkere står likt

Det er karakterene søkeren har til halvårsvurderingen på 10. trinn som skal benyttes, og rektor (inntakskomiteen), kan på selvstendig grunnlag vektlegge karakterer etter 10. trinn (vitnemål) i særskilte tilfeller der eksempel inntaksprosessen ikke er ferdigstilt.

5. Idrettsspesifikke tester

Rektor (inntakskomiteen) kan, grunnet for eksempel høyt søkertall ved TTIG, igangsette idrettsspesifikke tester.

Idrettsspesifikke tester innebærer, at rektor (inntakskomiteen) setter opp egne tester for de idretter skolen er godkjent for. Det kan også være aktuelt å ta inn elever på én idrett skolen er godkjent for, uten å gjennomføre idrettsspesifikke tester, men sette opp idrettsspesifikke tester på én annen idrett dersom søkertallet skulle tilsi det.

Rektor og inntakskomiteen, kan også ta inn elever basert på punktene nevnt ovenfor uten at søker gjennomgår idrettsspesifikke tester dersom attest/er og skolekarakterer skulle tilsi det. Andre søkere i samme idrett kan måte gjennomføre idrettsspesifikke tester dersom rektor (inntakskomiteen) finner det hensiktsmessig, og dersom antall søkere vil gjøre det nødvendig.

De idrettsspesifikke testene, og når de vil bli gjennomført og hvor, vil meddeles aktuelle søkere av rektor. De idrettsspesifikke testene vil være av praktisk (fysisk karakter), men kan også inneholde samtale med den enkelte søker.

Informasjon om idrettsspesifikke tester, vil meddeles søkere. Øvelsene vil bli klargjort for søker.

6. Redegjørelse og avklaring

Overordnet for inntak ved TTIG for Vg1 ligger de idrettslige kriteriene som ligger i de «generelle bestemmelser» nevnt i punkt 1. Ellers gjelder følgende prioritering:

  1. Kjønnskvotering
  2. Attester
  3. Skolekarakterer
  4. Idrettsspesifikke tester

Det vise ellers til presiseringer i dette inntaksreglementet knyttet til punktene a) til d).

TTIG står fritt til ikke å igangsette et tilbud knyttet til én idrett for eksempel dersom det er for lavt søkertall, ikke tilstrekkelig idrettslig kompetanse eller andre ressursmessige forhold gjør seg gjeldende.

7. Inntak Vg2 og Vg3

Ved inntak til Vg2 og Vg3 gjelder følgende:

  1. Idrettslige kriterier
  2. Kjønnskvotering
  3. Attester. Jamfør punkt 3 ovenfor
  4. Ved inntak på Vg2 og Vg3 blir alle karakterer fra videregående skole lagt til grunn
  5. Idrettsspesifikke tester

8. Oversøking

Dersom det er flere søkere enn plasser til gruppene (idrettene), er det oversøking.

Oversøking til Vg1:

Søkere rangeres innad i den gruppen (idretten) de har søkt til. Dette i henhold til punktene i dette inntaksreglementet.

Står søkere likt etter kriteriene i punkt 6 vil følgende prioritering gjelde:

  1. Søkere fra Nidaros Idrettsungdomsskole og Trondheim Idrettsungdomsskole
  2. Søkernes karaktersnitt fra grunnskolen. Når det gjelder forholdet mellom skolekarakterer og «idrettslige kriterier», så vil «idrettslige kriterier» vektlegges så sant situasjonen ellers ikke gir noe adekvat skille mellom søkerne.
  3. Loddtrekning

Oversøking til Vg2 og Vg3:

Står søkere likt etter kriteriene i punkt 8 vil følgende prioritering gjelde:

  1. Elever fra TTIG
  2. Tidligere elever fra Nidaros Idrettsungdomsskole og Trondheim Idrettsungdomsskole
  3. Søkernes karaktersnitt fra Vg1 eller Vg2. Når det gjelder forholdet mellom skolekarakterer og «idrettslige kriterier», så vil «idrettslige kriterier» vektlegges så sant situasjonen ellers ikke gir noe adekvat skille mellom søkerne.
  4. Loddtrekking

9. Inntaksprosedyre

Skolen vil bekrefte at søknad er mottatt. Søkere som får tilbud om elevplass, må bekrefte om de ønsker elevplassen innen 10 dager. Det betales da 1000 kroner inn på forskudd via egen tilsendt faktura. Forskuddsbetaling (administrasjonsgebyr) blir ikke tilbakebetalt hvis eleven sier fra seg plassen. Forskuddsgebyret regnes som en del av skolepengene ved oppstart.

Skolepenger/elevpenger for elever som starter på Vg1 skoleåret 2025/26 er kr 19 000.

Skolepenger/elevpenger for elever som starter på Vg2 skoleåret 2025/26 er kr 15 000.

Elever på Vg1 og Vg2 skal i tillegg til skolepengene/elevpengene nevnt ovenfor dekke kapitalkostnader pålydende kr 4 500 skoleåret 2025/26. Det vil si kr 450 i måneden i 10 måneder, dersom månedlig betaling gjøres. I Økonomiforskrift til privateskoleloven heter det: «I tillegg til dei ordinære skolepengane kan skolane ta inntil 3 400 kr per år for elevar i grunnskolen og inntil 4 500 kr per år for elevar i den vidaregåande skolen for å dekkje utgifter til husleige eller kapitalkostnader, jf. privatskolelova § 6-2 første ledd.»

Søkere som ikke får skoleplass ved første opptak, mottar enkeltvedtak om dette.

Det er skolen som er ansvarlig for å kontrollere at elevene fyller de formelle vilkårene for inntak.

Søkere som takker ja til skoleplass til Vg1, Vg2 og Vg3 er da formelt tatt inn som elever ved skolen. Det innebærer, at dersom de frasier seg skoleplassen etter først å ha takket ja må de betale den enhver tid gjeldende ordning for skolepenger/elevpenger i to måneder fra den måneden de slutter. Dette ordningen gjelder for alle månedene i året. Det innebærer, at dersom en elev slutter i september et år, så skal eleven da betale elevpenger for september og oktober gjeldende år.

Elever på Vg2 og Vg3 skal følge TTIG sine egne læreplaner i fagene toppidrett og prestasjonsutvikling 2 på Vg2 og toppidrett og prestasjonsutvikling 3 på Vg3.

Inntaket (innvilgelse eller avslag) er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven, og søkeren kan påklage vedtaket til Statsforvalteren i Trøndelag. 

Det er til enhver tid det gjeldende inntaksreglement vedtatt av styret som legges til grunn.

10. Klageadgang

Ifølge forvaltningsloven kan du klage på enkeltvedtak om elevplass. Hvis du ønsker å klage, er fristen tre uker fra du har mottatt vedtaket.

Klagen må nevne hvilken endring du ønsker, og bør være skriftlig. Du sender klagen til skolen ved rektor.

Dersom skolen ikke er enig i klagen din, vil vi sende den til Statsforvalteren i Trøndelag, som er endelig klageinstans. For mer informasjon om retten til klage, ta kontakt med skolen.

11.  Endring av inntaksreglement

Inntaksreglementet kan endres av skolens styre.

Inntaksreglementet ble godkjent av styret den 13. februar 2025.